Reisverslag April 2006

2006-April


bionaz-april-2006-007.jpg bionaz-april-2006-014.jpg bionaz-april-2006-018.jpg bionaz-april-2006-036.jpg bionaz-april-2006-047.jpg bionaz-april-2006-060.jpg bionaz-april-2006-061.jpg bionaz-april-2006-083.jpg bionaz-april-2006-107.jpg bionaz-april-2006-108.jpg bionaz-april-2006-111.jpg bionaz-april-2006-115.jpg bionaz-april-2006-139.jpg bionaz-april-2006-150.jpg bionaz-april-2006-152.jpg bionaz-april-2006-154.jpg bionaz-april-2006-156.jpg bionaz-april-2006-159.jpg bionaz-april-2006-165.jpg bionaz-april-2006-168.jpg bionaz-april-2006-170.jpg

Hieronder het reisverslag van de korte trip naar Italië van 8 t/m 12 april 2006.

Arjen vertrekt op 8 april samen met een vriend, Jules Rosheuvel, naar Bionaz. Ze willen een paar dagen gaan klimmen en tevens van de gelegenheid gebruik maken om Pra de Dieu met eigen ogen te zien.

Er vindt een eerste ontmoeting plaats met de voorzitter van de Guides de Valpelline, Mr. Maurizio Gaillard en berggids Sergio Petey. Deze laatste is betrokken geweest bij het project van een recentelijk gebouwd bivak en kent het klappen van de zweep dus al een beetje. We hopen dat hij ons met raad en daad wil bijstaan.

Later worden -onder het genot van een glaasje wijn en in het bijzijn van pastoor don Ivano Reboulaz, berggids Pietro Giglio en Maurizio Gaillard- de tekeningen doorgenomen.
Van grasdaken hebben ze nog nooit gehoord.
Al snel spreekt het kleine gezelschap zijn voorkeur uit voor één van de ontwerpen. Het gebogen design spreekt aan door een artistieke inslag... Wel wordt gevraagd het leefdeel van het interieur enigszins te vergroten. Sanitair komt los van de hut en valt onder de zorg van de gidsen.
De helicopter, die ons zal helpen bij het vervoer van de bouwmaterialen, kan tot 700 kg dragen. Hierdoor is het mogelijk muren en andere delen in het dal prefab voor te bereiden en pas op het laatste moment zelf omhoog te gaan. Logistiek een stap in de juiste richting.

Maar voordat er sowieso één spade de grond in mag, zal er een legalisatie voor de bouw moeten plaatsvinden. Hiervoor is een officiële tekening nodig. Vervolgens zal Maurizio dit legalisatieproces, dat toch zeker een jaar gaat duren, op zich nemen.

Door lawinegevaar kan Arjen zelf niet naar Pra de Dieu lopen.  Pietro Giglio, die naast zijn bestaan als berggids ook bij de RAI Aosta (tv) werkt, belooft ons een filmpje te zullen maken zodra het lawinegevaar geweken is.

Wel wordt er uitgebreid gesproken over ‘de weide van god’ en de superlatieven vliegen hierbij in het rond: adembenemend, feeëriek, zonovergoten, wonderlijk mooi. Er zijn heel veel bloemen en niet één maar zelfs twee beekjes!
De plek, die bekend is bij iedere autochtoon, is te bereiken via een paadje dat voert langs een kapelletje en een ruïne. Vervolgens gaat het in grote lussen onder een rots door en uiteindelijk links omhoog.
Er loopt een spoor tot op de col Dzalou van waaruit de gelijknamige berg beklommen kan worden. Pra de Dieu blijkt verder van strategisch belang te zijn voor de nabijgelegen Becca di Luseney.

 

 

 Bij toeval loopt Arjen de uitbater van jeugdherberg “La Bâtise” tegen het lijf. ‘Papa’ Dirk Kerremans, een Belg van origine, wordt al snel mede-enthousiast over ons project en wil graag helpen. En de herberg, met uitzicht op de bouwplek, zal een uitstekende strategische uitvalsbasis vormen!

 

 

 

 

 

 

 

 

 Tenslotte vindt er ook nog een gesprek plaats tussen Arjen en de burgemeester van Bionaz, Mr. Armando Chentre.

Hij is enthousiast over het plan en de tekeningen. De heren spreken over diverse zaken waaronder ook de financiële afwikkeling van het project en de naamgeving. Arjen heeft onze verontschuldigden aangeboden omtrent de benaming van project en website. Aangezien Pra de Dieu bij Bionaz hoort, waren “Bivacco Bionaz” of “Bivacco Pra de Dieu” misschien tactischere namen voor het project geweest…
De uiteindelijke naam voor de hut ligt overigens nog helemaal open.

Conclusie van dit bezoek: het project leeft!
Niet alleen aan Nederlandse zijde maar ook in Italië wordt er hard over nagedacht en wordt er veel en uitbundig over gepraat.
Het was een goede reis die veel nieuwe contacten en inzichten heeft opgeleverd. Een stukje voorwerk dat reeds is verricht. Dit wil echter niet zeggen dat de werkgroep in juni kan gaan luieren…