Het ontwerp

Als Arjen Bakermans in de zomer van 2003 heimelijk een plannetje maakt om een hut te bouwen en dit stiekem ergens in de Italiaanse Alpen te plaatsen gaat het natuurlijk om een klein object. Als in 2005 concrete belangstelling voor zijn idee ontstaat in het Valpellinedal wordt al snel duidelijk dat het om een hut met een capaciteit van ten minste 10 personen zal moeten gaan.

De eerste ontwerpen komen eind 2005 van Arjens tekentafel. De opzet is eenvoudig doch functioneel. In de hut zullen matrassen en dekens aanwezig zijn. Er komt echter geen kachel.

Eerste schetsen


bivacco valpelline 001.jpg bivacco valpelline 002.jpg bivacco valpelline 004.jpg bivacco valpelline 005.jpg bivacco valpelline 006.jpg bivacco valpelline 007.jpg bivacco valpelline 008.jpg bivacco valpelline 010.jpg bivacco valpelline 011.jpg bivacco valpelline 012.jpg bivacco valpelline 013.jpg

Voorzitter van de Berggidsenvereniging Maurizio Gaillard (GdV) stuurt in januari 2006 zijn nieuwjaarswensen en laat weten dat het verzoek is gekomen voor een grotere hut die onderdak moet kunnen bieden aan een maximum van 16 personen. Dit in verband met de toekomstig status van het gebied als nationaal park. Bovendien zou er ook een sanitaire voorziening moeten komen. Na de eerste tekenfase heeft Arjen van diverse mensen om zich heen kritiek en suggesties gekregen. Met name de opmerkingen uit de kring van collega kunstenaars doen hem inzien dat het huidige ontwerp juist het karakter van zijn beeldend werk mist. Daarnaast ontbreekt de bezieling; de fundamentele relatie tussen denkbeelden, landschap, en het te realiseren object. Arjen kruipt weer achter de tekentafel...

Vervolgschetsen


bivacco valpelline 019.jpg bivacco valpelline 026.jpg bivacco valpelline 027.jpg bivacco valpelline 028.jpg

Dit nieuwe ontwerp beoogt optimale integratie van het object in zijn omgeving. Het dak wordt voorzien van vegetatie waardoor het bivak zich als een plooi vanuit het natuurlijke landschap zal verheffen. Aan de voorgevel wordt een overkapping gebouwd met een oversteek van een meter waaronder de ingang, de ramen en twee banken zullen komen. Boven de ingang komt een soort roosvenster met doorzichtige elementen en in het midden een raam.

In april 2006 worden in Bionaz onder het genot van een glaasje wijn en in het bijzijn van pastoor don Ivano Reboulaz, berggids Pietro Giglio en Maurizio Gaillard- de tekeningen doorgenomen. Van grasdaken heeft men nog nooit gehoord. De hut moet, als thuishaven voor bergsporters, juist goed zichtbaar zijn. Al snel spreekt het kleine gezelschap daarom zijn voorkeur uit voor één van de ontwerpen. Het gebogen design spreekt aan door een artistieke inslag... op basis van dit ontwerp presenteert Constructeur René Jansen van Bouwadviesbureau De Schepping  de eerste opzet van het definitieve ontwerp van het bivak.

Voorlopig ontwerp


HutNieuw1.jpg HutNieuw2.jpg HutNieuw3.jpg HutNieuw4.jpg

In 2007 zegt de Autonome Regio Aosta definitief financiering toe. Ook de NKBV tekent voor 30% van de financiering en daarmee staan alle lichten op groen. Bionaz vraagt Francesco Pascuzzi van het Bureau Effe Due te Aosta de definitieve tekeningen te maken. Francesco was reeds betrokken: in zijn vorige functie van 'Technicien' van de gemeente Bionaz  heeft hij o.a. de onderzoeken naar de technische mogelijkheden gedaan (lawinegevaar bijvoorbeeld).
De hut zal worden opgetrokken in hout, rustend op een betonnen fundament. Het design is vanzelfsprekend functioneel maar zal ook gekenmerkt worden door details van een vormgever / beeldhouwer.Er zullen maximaal 16 personen in het onderkomen kunnen overnachten. Verder beschikt de hut over een royale leefruimte met tafels en banken en een externe toiletvoorziening. Er zijn relatief veel ramen om licht binnen te laten en tevens het uitzicht op het landschap te waarborgen
In maart 2008 ontvangen we een eerste digitale impressie van hoe de bivakhut zal gaan worden.

Impressie


HutFP1grand.jpg HutFP2.png HutFP3.png

In februari 2009 volgen uiteindelijk de definitieve tekeningen.

Definitief ontwerp


1 West.jpg 2 Noord.jpg 3 Doorsnee.jpg 4 Beneden.jpg 5 Boven.jpg